Analisis Biaya Produksi dan Harga Pokok Penjualan pada Pabrik Sari Gurih Baru 568

Authors

  • Rafika Chairani IPB University
  • Indy Ramadhani Putri Pountung IPB University
  • Susan Leoni IPB University
  • Yuni Astuti Tri Tartiani IPB University

DOI:

https://doi.org/10.61132/anggaran.v2i4.987

Keywords:

Cost Accounting, Cost of Goods Sold (COGS), Production Costs, Small Business

Abstract

This study aims to analyze the cost structure of production and the cost of goods sold (COGS) at Sari Gurih Baru 568 Tofu Factory. The research employs a qualitative descriptive method, gathering data through in-depth interviews and non-participant observation. Using this approach, the study explores cost components that influence production efficiency and COGS determination. Through this analysis, the research provides in-depth insights into cost allocation, resource management, and opportunities to enhance cost-efficiency in production. The findings are expected to support improved decision-making in cost management and pricing strategies within the Small and Medium Enterprises (SME) sector.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badan Pusat Statistik. (2021). Statistik Industri Pangan: Perkembangan Sektor Usaha Kecil dan

berdasarkan metode full costing untuk penetapan harga jual produk pada CV. Silvi MN Paradilla Parengan. Owner Riset & Jurnal Akuntansi, 6(1), 2548-7507. https://doi.org/10.33395/owner.v6i1.611

Charles, T. H., Srikant, M. D., & Madhav, V. R. (2012). Cost Accounting: A Managerial Emphasis. England: Pearson Education Limited.

Elisabeth, C. R. (2023). Analisis layanan pick up service O-Ranger dalam peningkatan pendapatan surat dan paket logistik pada Kantor Pos Pemeriksa Purworejo. Jurnal Akuntansi, 17(1), 30-41. https://doi.org/10.58457/akuntansi.v17i01.3068

Garrison, R. H., & Noreen, E. W. (2017). Managerial Accounting. New York: McGraw-Hill Education.

Hariyanto, S. (2019). Analisis Biaya untuk UMKM. Yogyakarta: Penerbit Graha Ilmu.

Kementerian Perindustrian Republik Indonesia. (2020). Industri Pangan sebagai Penopang Ketahanan Pangan Nasional. Available at https://www.kemenperin.go.id

kontribusi terhadap volume penjualan pada Perum Bulog Divre Sumut. Journal of Sharia Economics Research, 7(1), 109-123. https://doi.org/10.30631/iltizam.v7i1.1841

Legina, X., & Sofia, I. P. (2020). Pemanfaatan software pembukuan akuntansi sebagai solusi atas

Linda Santioso, L., Agusyah, A. A., & Marcello. (2023). Penyusunan harga pokok penjualan sebagai penentuan harga jual produk. Jurnal Serina Abdimas, 1(3), 1198-1206. https://doi.org/10.24912/jsa.v1i3.26215

Maharani, D. N., & Akbar, F. S. (2023). Penerapan Sistem Keuangan Desa (Siskeudes) dalam

Melati, L. S. A., Saputra, G., Najiyah, F., & Asas, F. (2022). Perhitungan harga pokok produksi

Menengah. Available at https://www.bps.go.id

mewujudkan akuntabilitas pemerintahan desa. Behaviour Accounting Journal, 3(1), 1-20. https://doi.org/10.33005/baj.v3i1.55

Muliadi, D., & Setyawan, J. (2023). Pengaruh dampak pandemi Covid-19 terhadap kegiatan pelaku UMKM (Studi kasus kegiatan pelaku UMKM di Kabupaten Bogor-Jawa Barat). Jurnal Akuntansi dan Pajak, 24(1), 1-7. http://dx.doi.org/10.29040/jap.v24i1.8130

Mulyadi. (2014). Akuntansi Biaya. Jakarta: Salemba Empat.

Santoso, B. (2021). Manajemen Keuangan pada Usaha Kecil dan Menengah: Tantangan dan Solusi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Sembiring, A. S., Nur Laila, & Lubis, A. W. (2023). Analisis harga pokok penjualan dan laba

Simamora, H. (2020). Akuntansi Biaya: Pendekatan Praktis untuk Usaha Kecil dan Menengah. Jakarta: Salemba Empat.

sistem pembukuan manual pada UMKM. Jurnal Neraca: Jurnal Pendidikan dan Ilmu Ekonomi Akuntansi, 4(2), 172-190. https://doi.org/10.31851/neraca.v4i2.4771

Suzan, L., Waty, E., Rahman, R. S., Fitriana, R., Muhtarudin, M., Hertina, D., ... & Hermawan, M. S. (2023). Akuntansi Biaya: Cara cerdas mengelola keuangan organisasi. Yogyakarta: PT Green Pustaka Indonesia.

Wiwik Lestari, & Dhyka, B. P. (2020). Akuntansi Biaya dalam Perspektif Manajerial. Depok: Rajawali Pers.

Yusuf, A., & Setyawan, D. (2021). Analisis HPP dalam menentukan profitabilitas UMKM sektor makanan di Indonesia. Jurnal Akuntansi dan Keuangan, 18(3), 120-132.

Downloads

Published

2024-11-20

How to Cite

Rafika Chairani, Indy Ramadhani Putri Pountung, Susan Leoni, & Yuni Astuti Tri Tartiani. (2024). Analisis Biaya Produksi dan Harga Pokok Penjualan pada Pabrik Sari Gurih Baru 568 . Anggaran : Jurnal Publikasi Ekonomi Dan Akuntansi, 2(4), 218–229. https://doi.org/10.61132/anggaran.v2i4.987

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.