Pembuatan SELAT (Secang Latte) Bersama Ibu PKK sebagai Sarana untuk Meningkatkan UMKM di Kecamatan Rungkut

Authors

  • Nunik Hidayati Universitas Sunan Giri
  • Febriarsita Eka Sasmita Universitas Sunan Giri
  • Roidatus Shofiyah Universitas Sunan Giri
  • Mirza Elmy Safira Universitas Sunan Giri
  • Muhammad Yusron Maulana El-Yunusi Universitas Sunan Giri
  • Didit Darmawan Universitas Sunan Giri
  • Dharma Setiawan Negara Universitas Sunan Giri

DOI:

https://doi.org/10.61132/mengabdi.v2i2.738

Keywords:

seecang latte, MSMEs, empowerment of family welfare

Abstract

MSMEs contribute 61.07% of GDP, equivalent to 8.6 trillion. The Surabaya local government is developing MSMEs by encouraging its people through increasing creativity and innovation so that they can create new business ideas. The purpose of this service is to help produce an innovative drink that has many properties, explore the properties possessed by sappan wood and Indonesian spices in the drink, learn to design a creative and innovative business, help develop MSMEs in the region. The service method carried out is Asset Based Community Development (ABCD) because the area already has MSME assets in the form of wedang secang which needs product innovation to further expand the market. The results of this service increase sales of wedang secang MSMEs through new product innovations of secang with added milk.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahdiat, A. (2023). Indonesia Masuk 20 Negara dengan Ekonomi Terbesar Global 2023 | Databoks. Retrieved from databoks.katadata.com.

Amirulloh, I., M. S. Anam, M. Mujito, S. Suwito, R. Saputra, R. Hardiansyah, & D. S. Negara. (2023). Implementasi Nilai Persatuan dalam Bergotong Royong di Masyarakat Desa Anggaswangi Sukodono Sidoarjo, Economic Xenization Abdi Masyarakat, 1(1), 13-20.

Angelina, S. F., M. Yahdillah, R. Mardikaningsih, S. N. Halizah, D. Darmawan, M. C. Rizky, & R. Hardyansah. (2023). Kontribusi Mahasiswa KKN Universitas Sunan Giri Surabaya Terhadap UMKM Ayam Panggang Rakyat Mbah Romlah Dusun Bulang Desa Kloposepuluh. Indonesia Bergerak: Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat, 1(4), 9-16.

Annisah, A, S. Sholihin, & W. Waliyudin. (2023). Analysis of the Quality of Teachers’ Beliefs in English Language Teaching and Its Implementation in the Independent Curriculum. SELTICS. (6)2, 130-138.

Aufa, A. A. (2021). Pembuatan Minumal Herbal “Teh Secang” untuk Meningkatkan Kesehatan dan Perekonomian Masyarakat Desa Tanjung Tambakrejo Bojonegoro. Mafaza: Jurnal

Darmawan, D. (2017). Pemberdayaan Kerjasama. Metromedia, Surabaya.

Darmawan, D. (2019). Pengantar Manajemen. Revka Prima Media. Surabaya.

Darmawan, D. (2019). Ekonomi. Revka Prima Media. Surabaya.

Darmawan, D. & M. Hariani. (2020). Pengantar Kewirausahaan. Metromedia, Surabaya.

Darmawan, D. et al. (2021). Bunga Rampai Manajemen Terapan. LPPM Unsuri Surabaya.

Darmawan, D. et al. (2023). Wirausaha Bidang Teknologi: Peluang dan Ide-Ide Bisnis Menggunakan Teknologi Informasi. Sonpedia Publishing Indonesia

Darmawan, D., P. N. L. Sari, S. A. Jamil, & R. Mardikaningsih. (2023). Penerapan Manajemen Strategi: Kontribusi Orientasi Pasar dan Orientasi Teknologi Terhadap Kinerja Bisnis UMKM. Journal of Management and Economics Research, 1(2), 64-70.

Darmawan, D., P. N. L. Sari, J. Jahroni, S. N. Halizah & R. Mardikaningsih. (2023). Digitalization of Kedai Industry: Analysis of The Role of Internet Marketing Orientation and Innovation on Marketing Performance. Sustainable Environmental and Optimizing Industry Journal, 5(1), 21-31.

Darmawan, D. (2024). Distribution of Six Major Factors Enhancing Organizational Effectiveness. Journal of Distribution Science, 22(4), 47-58.

Ernawati, E., R. Mardikaningsih, D. Darmawan, E. A. Sinambela. (2022). Pengembangan Keunggulan Kompetitif UMKM Melalui Strategi Orientasi Pasar dan Inovasi Produk. Jurnal Industri Kreatif dan Kewirausahaan, 5 (2), 144-153.

Faramedina, N., D. A. Y. Widariyono, C. T. I. Dzinnur, S. Sudjai, D. Darmawan, & M. C. Rizky. (2023). Kegiatan Lomba 17 Agustus untuk Meningkatkan Jiwa Solidaritas Antar Warga Desa Jogosatru, Kecamatan Sukodono, Economic Xenization Abdi Masyarakat, 1(1), 1-6.

Fitria, R. L. Y., Y. S. Putri, E. Ernawati, H. Haniyah, R. Mardikaningsih, E. Retnowati, M. Munir, & T. S. Anjanarko. (2023). Pelatihan Garnish Sayur Bagi Pemula untuk Kader Tim Penggerak Pemberdayaan dan Kesejahteraan Keluarga Desa Wilayut. Kegiatan Positif: Jurnal Hasil Karya Pengabdian Masyarakat, 1(3), 194-200.

Fitaloka, E. D., D. F. Ningsih, R. Mardikaningsih, N. D. Aliyah, S. N. Halizah, F. Issalillah, R. K. Khayru, D. Darmawan, & E. Masnawati. (2023). Pelatihan Kerajinan Ibu-Ibu PKK dari Limbah Bekas Kemasan Pabrik Kopi Pada PT. Santos Jaya Abadi Menjadi Sebuah Produk Tas dan Tempat Tisu. MENGABDI: Jurnal Hasil Kegiatan Bersama Masyarakat, 1(5), 54-62.

Fuady, A. H. R., A. E. Putri, L. Badriyah, E. Masnawati, E. Retnowati, D. Darmawan, & R. Mardikaningsih. (2024). Workshop Pengembangan Bisnis Melalui Media Elektronik Berbasis Sosio-Technopreneur Terhadap Usaha Desa dengan Produk Es Cream Desa Wilayut. Bumi: Jurnal Hasil Kegiatan Sosialisasi Pengabdian kepada Masyarakat, 2(1), 48-55.

Issalillah, F. (2021). Potential of Curcumin in Turmeric as a Preventive Modality from Covid-19 in Pregnant Women. Journal of Social Science Studies, 1(2), 55-64.

Khasanah, H., S. Arum, & D. Darmawan. (2010). Pengantar Manajemen Bisnis. Spektrum Nusa Press, Jakarta.

Mardikaningsih, R., A. Gunawan, D. Darmawan, & A. Karina. (2015). Manajemen, Teknologi, dan Bisnis, Addar Press, Jakarta.

Mardikaningsih, R., E. A. Sinambela, E. Retnowati, D. Darmawan, & A. R. Putra. (2022). Strategi Pengembangan Usahatani Buah Naga di Kecamatan Lawang Kabupaten Malang. Jurnal Manajemen, Bisnis, dan Kewirausahaan, 2(1), 21-32.

Mardikaningsih, R., S. N. Halizah, D. Darmawan, & A. H. R. Fuady. (2023). Studi Empiris Tentang Pendidikan Kewirausahaan, Motivasi Intrinsik dan Intensi Berwirausaha, Journal of Management and Economics Research, 1(2), 58-63.

Mardikaningsih, R., S.N. Halizah, R. Hardyansah, J. Jahroni, & D. Darmawan. (2024). Strategic Approach to Enhancing MSME Competitiveness through the Implementation of Sharia Economic Principles, International Journal of Service Science, Management, Engineering, and Technology, 5(1), 1–6.

Novitaningrum, D. T., A. H. R. Fuady, D. Y. Pertiwi, R. Mardikaningsih, D. Darmawan, S. N. Halizah, E. Retnowati, & Hardyansah, R. (2023). Klasifikasi Data UMKM di Desa Wilayut untuk Mengetahui dan Upaya Peningkatan Ekonomi Masyarakat. Pandawa: Pusat Publikasi Hasil Pengabdian Masyarakat, 1(4), 221-228.

Putra, A. R. & D. Darmawan. (2022). Competitive Advantage of MSMEs in Terms of Technology Orientation and Entrepreneurship Competence. International Journal of Service Science, Management, Engineering, and Technology, 2(1), 15–20.

Putra, A. R., E. Ernawati, Jahroni, T. S. Anjanarko, & E. Retnowati. (2022). Creative Economy Development Efforts in Culinary Business. Journal of Social Science Studies, 2(1), 21–26.

Salam, M. D. & A. Prathama. (2022). Peran Pemerintah Daerah dalam Pengembangan UMKM. Jurnal Kebijakan Publik, 13(2), 137-143.

Sari, A. N., A. Purwanto, & I. S. Lubis. (2022). Pemanfaatan Kayu Secang untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat di Desa Tanjung Aur II Kabupaten Kaur. Jurnal Abdi Pendidikan, 3(2), 75-79.

Setiawan, F., O. Yunita, & A. Kurniawan. (2018). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Kayu Secang (Caesalpinia sappan) Menggunakan Metode DPPH, ABTS, dan FRAP. Media Pharmaceutica Indonesiana, 2(2), 82-89.

Topcu, E., B. Altinoz, & A. Aslan. (2020). Global Evidence from the Link Between Economic Growth, Natural Resources, Energy Consumption, and Gross Capital Formation. Resources Policy, 66, 101622.

Wahyuni, T., M. N. Azizi, F. F. Diba, M. S. Anwar, M. Munir, S. Priambodo, Y. S. Hamzah, & U. P. Lestari. (2023). Upaya Menumbuhkan Jiwa Solidaritas dan Sportifitas Melalui Kegiatan Lomba 17 Agustus Antar RT di Desa Kebon Agung Sukodono Sidoarjo, Economic Xenization Abdi Masyarakat, 1(2), 25-32.

Wahyuningsih, E., A. I. Rochim, & M. K. Widiyanto. (2023). Implementasi Kebijakan Pemberdayaan UMKM di Kelurahan Pucang Sewu Kecamatan Gubeng Kota Surabaya. PRAJA Observer: Jurnal Penelitian Administrasi Publik (e- ISSN: 2797-0469), 3(04), 135-142.

Zahro, F., Z. Jannah, D. Darmawan, J. Jahroni, U. Chasanah, U. P. Lestari, & R. Mardikaningsih. (2023). Strategi Pemasaran Produk UMKM Sambal di Dusun Beciro Jumputrejo Melalui Pengembangan Distribusi Produk. ASPIRASI: Publikasi Hasil Pengabdian dan Kegiatan Masyarakat, 1(5), 115-122.

Downloads

Published

2024-04-30

How to Cite

Nunik Hidayati, Febriarsita Eka Sasmita, Roidatus Shofiyah, Mirza Elmy Safira, Muhammad Yusron Maulana El-Yunusi, Didit Darmawan, & Dharma Setiawan Negara. (2024). Pembuatan SELAT (Secang Latte) Bersama Ibu PKK sebagai Sarana untuk Meningkatkan UMKM di Kecamatan Rungkut. MENGABDI : Jurnal Hasil Kegiatan Bersama Masyarakat, 2(2), 56–66. https://doi.org/10.61132/mengabdi.v2i2.738

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)